Kinderdagverblijf

De Locaties

 
Kikidsz beschikt over twee verschillende locaties waar dagopvang wordt aangeboden.
Onze visie en beleid zijn op beide locaties gelijk. Uiteraard leidt het verschil in pand wel tot kleine verschillen in de praktijk.
 

Wat kunt u verwachten van onze kinderdagverblijven? Beide locaties zijn geregistreerde kinderdagverblijven. Op beide locaties is vrijwel altijd een van de onderneemsters zelf aanwezig. Alle leidsters die werkzaam zijn op de groep beschikken over minimaal een spw3 diploma en alle vereiste ehbo en bhv diploma's.

Locatie Sint Liduinastraat

Deze locatie bestaat uit twee groepen van 8 a 9 kinderen. Per dag mogen er maximaal 17 kinderen worden opgevangen.

De leeftijd van de kinderen is van 0-4 jaar. De twee groepen zijn gesplitst maar grenzen wel aan elkaar. Er wordt een ‘open deuren-beleid’ gehanteerd. Dit wil zeggen dat er voor de kinderen op bepaalde momenten van de dag de mogelijkheid is om even te gaan spelen in de andere groep. Dat geldt ook voor bepaalde activiteiten. Mocht uw kind heel graag naar buiten willen maar wordt er in zijn of haar groep een andere activiteit gedaan dan wordt er gekeken of het mogelijk is dat hij of zij met de andere groep mee naar buiten kan. Zo proberen we aan te sluiten bij de wensen en behoeften van het kind.

De eetkamer is apart en grenst aan de kamer van de groene groep. Er wordt gezellig met zijn allen gegeten. Ook kan er in deze ruimte rustig geknutseld worden en er kunnen verschillende spelletjes worden gedaan. Tevens kunnen we hier op een rustige manier iets apart doen met een groepje kinderen zonder dat de andere kinderen hiermee worden gestoord in hun spel. In de kamer van de blauwe groep staat een ruime eettafel waar we fruit eten en waaraan we kunnen knutselen bijvoorbeeld. Beide groepen beschikken over een eigen slaapkamer met ruimte voor alle acht kinderen om te rusten.

 

Locaties Rubensplein

Op het Rubensplein bevinden zich ook 2 groepen van elk 8 kinderen. De groep die grenst aan de voordeur beschikt ook over de keuken. In de hal van de keuken zijn ook zowel de volwassen toilet als de kindertoilet te vinden. Beide groepen beschikken over een slaapkamer in hun eigen groep. Voor de speelruimte bevind zich een doorgang naar de andere groep. In deze groep bevinden zich de verschoontafels waarvan beide groepen gebruik maken. Tevens is er een kindertoilet en wasruimte. Aan de voorkant van het pand bevindt zich tevens een kantoor en een buiten deur waar het personeel gebruik van maakt. . Uiteraard is er ook een aangrenzende tuin om lekker even naar buiten te kunnen om de natuur te ontdekken en om van de buitenlucht te genieten. Deze kan van uit elke groep afzonderlijk worden betreden.

Per dag zijn er voldoende leidsters aanwezig. Per 4 kinderen is er een leidster. Per dag bekeken waar de behoefte ligt en of er extra hulp nodig is.

 

Indeling van de dag

De kinderen kunnen worden gebracht tussen 07.30 en 09.00 uur. Wij vinden het prettig als alle kinderen voor 09.00 binnen zijn zodat wij met de dag kunnen starten. In de ochtend eten we een crackertje met hartig beleg en drinken daar thee of water bij en wordt er een activiteit gedaan zoals buiten spelen, knutselen, spelletjes of puzzelen.

Gedurende de dag wordt er rekening gehouden met de behoeften en wensen van de kinderen. Als er bijvoorbeeld nog heerlijk buiten gespeeld wordt, kan het zo zijn dat we een halfuurtje later aan tafel gaan voor de lunch. Kikidsz heeft gekozen voor een warme maaltijd als lunch. Deze maaltijden worden elke week vers aangeleverd door Madaga. Hiermee willen we de kinderen een gevarieerde en gezonde lunch aanbieden. Hier drinken we water bij. Kinderen die behoefte hebben aan en middagdutje gaan naar bed en de anderen gaan een rustige activiteit doen. Na het slapen wordt er Vers fruit gegeten met wat yoghurt of kwark hierbij drinken we wat, ook dan wordt er vaak nog iets ondernomen. Vanaf half 5 mogen de kinderen weer opgehaald worden. Kikidsz sluit om 18.30 uur.

Voeding

Wij vinden het belangrijk dat er gezond wordt gegeten en gedronken.

Voor de allerkleinsten is er Nutrilon. Verder is melk, thee en water. Als tussendoortje serveren wij in de ochtend crackers, dit zijn bijvoorbeeld cramcrackers, maiswafels, knackerbrod of cracottes.

Het assortiment hartig beleg bestaat smeerkaas ,geitenkaas, zuivelspread en hummus. S''middags worden er komkommer, tomaatjes, paprika en worteltjes gegeven.

Als zuivelproduct bieden we volle yoghurt en volle kwark aan. Hierbij eten we vers fruit waarin we zoveel mogelijk elke dag iets anders aanbieden.

Bij traktaties hanteren wij het volgende beleid: mocht er snoep of andere zoete producten worden getrakteerd dan leggen wij dit in het mandje van uw kind. Zodat u thuis zelf kunt bepalen of u het wilt geven of niet. Op deze manier proberen wij zeer bewust om te gaan met gezonde voeding en met de gezondheid van uw kind.


Risicomonitor

Binnen Kikidsz wordt gewerkt met de Risicomonitor. Dit is een computer programma dat erop gericht is om alle risico's binnen het kinderdagverblijf goed in kaart te brengen. Er zijn diverse hoofdstukken: Veiligheid, Gezondheid, Hygiëne en Arbo. Binnen deze hoofdstukken wordt er per ruimte gekeken naar de risico's. Er wordt dan door ons bekeken hoe we het risico kunnen verkleinen of geheel weg kunnen nemen. Hierdoor zijn we er ons erg van bewust wat de risico's zijn er waar en waarop extra moet worden gelet. Deze monitor is een bewegend instrument. Dat wil zeggen dat het steeds opnieuw kan worden aangepast en ook wordt aangepast. Dit kan bijvoorbeeld komen door wijzigingen in meubilair, indeling of eventuele incidenten. Mocht er niets veranderen dan wordt deze risicomonitor alsnog elk jaar opnieuw bekeken en zo nodig aangevuld een aangepast.