Kinderdagverblijf
De Locaties
Wat kunt u verwachten van onze kinderdagverblijven? Beide locaties zijn geregistreerde kinderdagverblijven. Op beide locaties is vrijwel altijd een van de onderneemsters zelf aanwezig. Alle leidsters die werkzaam zijn op de groep beschikken over minimaal een spw3 diploma en alle vereiste ehbo en bhv diploma's.
Locatie Sint Liduinastraat
Deze locatie bestaat uit twee groepen van 8 a 9 kinderen. Per dag mogen er maximaal 17 kinderen worden opgevangen.
De leeftijd van de kinderen is van 0-4 jaar. De twee groepen zijn gesplitst maar grenzen wel aan elkaar. Er wordt een ‘open deuren-beleid’ gehanteerd. Dit wil zeggen dat er voor de kinderen op bepaalde momenten van de dag de mogelijkheid is om even te gaan spelen in de andere groep. Dat geldt ook voor bepaalde activiteiten. Mocht uw kind heel graag naar buiten willen maar wordt er in zijn of haar groep een andere activiteit gedaan dan wordt er gekeken of het mogelijk is dat hij of zij met de andere groep mee naar buiten kan. Zo proberen we aan te sluiten bij de wensen en behoeften van het kind.
De eetkamer is apart en grenst aan de kamer van de groene groep. Er wordt gezellig met zijn allen gegeten. Ook kan er in deze ruimte rustig geknutseld worden en er kunnen verschillende spelletjes worden gedaan. Tevens kunnen we hier op een rustige manier iets apart doen met een groepje kinderen zonder dat de andere kinderen hiermee worden gestoord in hun spel. In de kamer van de blauwe groep staat een ruime eettafel waar we fruit eten en waaraan we kunnen knutselen bijvoorbeeld. Beide groepen beschikken over een eigen slaapkamer met ruimte voor alle acht kinderen om te rusten.
Locaties Rubensplein
Op het Rubensplein bevindt zich een stamgroep van maximaal tien kinderen. Er is een speelruimte, speelhal, aparte keuken en toiletten. Uiteraard is er ook een aangrenze tuin om lekker even naar buiten te kunnen om de natuur te ontdekken en om van de buitenlucht te genieten.
Per dag zijn er minimaal twee leidsters aanwezig. Op drukke dagen, boven de acht kinderen, komt er een derde leidster bij. Per dag bekeken waar de behoefte ligt en of er extra hulp nodig is.
Indeling van de dag
De kinderen kunnen worden gebracht tussen 07.30 en 09.00 uur. Voor de ouders die dat willen staat er een kopje koffie klaar. Wij vinden het prettig als alle kinderen voor 09.00 binnen zijn zodat wij met de dag kunnen starten. In de ochtend eten we vers fruit en wordt er een activiteit gedaan zoals buiten spelen, knutselen, spelletjes of puzzelen.
Gedurende de dag wordt er rekening gehouden met de behoeften en wensen van de kinderen. Als er bijvoorbeeld nog heerlijk buiten gespeeld wordt, kan het zo zijn dat we een halfuurtje later aan tafel gaan voor de lunch. Rond het middag uur wordt er geluncht met brood en gezonde belegsoorten. Kinderen die behoefte hebben aan en middagdutje gaan naar bed en de anderen gaan een rustige activiteit doen. Na het slapen wordt er nog iets kleins gegeten en drinken we wat, ook dan wordt er vaak nog iets ondernomen. Vanaf half 5 mogen de kinderen weer opgehaald worden. Kikidsz sluit om 18.30 uur.
Voeding
Wij vinden het belangrijk dat er gezond wordt gegeten en gedronken.
Voor de allerkleinsten is er Nutrilon. Verder is melk, thee en water. Als tussendoortje serveren wij soepstengels, rijstwafels, kaakjes, yoghurt, tomaatjes, komkommer en natuurlijk vers fruit.
Het assortiment hartig beleg bestaat uit kaas, smeerkaas, plakjes worst, hummus, sandwichspread, vegetarische smeerworst, ei,geitenkaas, sanwichspread, komkommer en tomaatjes. Het zoetig beleg is appelstroop, honing en pindakaas en jam.
Bij traktaties hanteren wij het volgende beleid: mocht er snoep of andere zoete producten worden getrakteerd dan leggen wij dit in het mandje van uw kind. Zodat u thuis zelf kunt bepalen of u het wilt geven of niet. Op deze manier proberen wij zeer bewust om te gaan met gezonde voeding en met de gezondheid van uw kind.
Voor kinderen die bij ons ook hun avondeten nuttigen bieden wij potjes aan variërend en passend bij de leeftijd. Vindt u het prettig om eigen gemaakte maaltijd mee te geven dan is dat uiteraard mogelijk.
Risicomonitor
Binnen Kikidsz wordt gewerkt met de Risicomonitor. Dit is een computer programma dat erop gericht is om alle risico's binnen het kinderdagverblijf goed in kaart te brengen. Er zijn diverse hoofdstukken: Veiligheid, Gezondheid, Hygiëne en Arbo. Binnen deze hoofdstukken wordt er per ruimte gekeken naar de risico's. Er wordt dan door ons bekeken hoe we het risico kunnen verkleinen of geheel weg kunnen nemen. Hierdoor zijn we er ons erg van bewust wat de risico's zijn er waar en waarop extra moet worden gelet. Deze monitor is een bewegend instrument. Dat wil zeggen dat het steeds opnieuw kan worden aangepast en ook wordt aangepast. Dit kan bijvoorbeeld komen door wijzigingen in meubulair, indeling of eventuele incidenten. Mocht er niets veranderen dan wordt deze risicomonitor alsnog elk jaar opnieuw bekeken en zonodig aangevuld een aangepast.